Bunga kantan atau nama saintifiknya etlingera elatior
sangat terkenal dalam masakan. Bunga kantan yang masih belum kembang
banyak digunakan dalam masakan tempatan seperti dijadikan perencah untuk
membuat kuah laksa dan juga digunakan dalam masakan asam pedas sebagai
pembangkit aroma.
Ia juga sesuai dicampurkan dalam makanan kering seperti kerabu yang dapat memberi rasa yang enak. Selain sebagai penambah bau dan rasa dalam makanan, bunga kantan juga mempunyai khasiatnya yang tersendiri.
Ia juga sesuai dicampurkan dalam makanan kering seperti kerabu yang dapat memberi rasa yang enak. Selain sebagai penambah bau dan rasa dalam makanan, bunga kantan juga mempunyai khasiatnya yang tersendiri.
Warnanya yang merah muda mengandungi bahan antioksida iaitu karotinoid yang baik untuk kesihatan. Antioksida yang terkandung dapat mengurangkan risiko seseorang untuk mendapat penyakit barah selain dapat mengekalkan awet muda.
Bunga kantan juga dikatakan mempunyai khasiat perubatan seperti mengubati luka. Air rebusan bunga kantan yang masih suam boleh digunakan untuk membasuh luka.
Manakala bagi mereka yang berpenyakit gout, kalian boleh lah mencuba petua tradisional ini untuk merawatnya. Caranya mudah sahaja.
- Ambil 3 batang bunga kantan.
- Rebus bersama 4.5L air sehingga akhirnya menjadi 3L.
- Minum secara konsisten selama tig hari berturut-turut
sumber: http://budakshumort.blogspot.com
sesape nk bunga kantan leh sms/whatsapp 0183879434
ReplyDelete1 kuntum 80 sen.sy tanam sendiri