Ramuan kesihatan tradisional masih lagi digunakan dalam era perubatan
moden. Antara yang menjadi tumpuan ialah cuka epal yang digunakan
hippocrates sebagai tonik rawatan pada 400 tahun Sebelum Masihi.
Kini, para saintis mula meneliti minuman kesihatan ini dari
perspektif baru dan memberikan pendedahan mengenai faedahnya. Malah,
kumpulan penyelidik dari Jepun mendapati asid asetik dalam cuka epal
mengaktifkan gen yang menjadi kunci penghasilan enzim pengoksidaan asid
lemak.
Enzim ini bertindak sebagai pemangkin yang meningkatkan metabolisme
dan ia menghalang tubuh menyimpan lemak dan memecah serta melarutkan
lemak tubuh sedia ada.
Penemuan ini berdasarkan satu kajian di Universiti Sydney, Australia
iaitu kumpulan yang mengambil dua sudu cuka epal setiap hari mengalami
pengurangan kenaikan dan penurunan mendadak tahap gula dalam darah.
Ia berlaku disebabkan kandungan kalium yang tinggi di dalam cuka
epal. Mineral beralkali ini dibuktikan mampu meningkatkan sensitiviti
sel terhadap insulin yang bertindak mengawal selia glukosa dalam badan.
Bagi mengawal berat badan dan mengurangkan obesiti, mengambil cuka
epal tiga kali sehari berupaya menyingkirkan lemak. Caranya cukup mudah
iaitu campurkan dua sudu cuka epal bersama satu hingga dua sudu madu
dengan segelas air.
Cuka epal mampu meningkatkan tahap keremajaan kulit dalam masa
beberapa minit saja. Caranya, cuci muka dengan air suam kemudian
lekapkan tuala yang dibasahkan dengan air panas selama tiga minit.
Seterusnya, basahkan tuala lain dengan campuran cuka epal (satu sudu
cuka epal dicampur dengan satu gelas air) dan lekapkan tuala ini pada
muka. Tutup tuala ini dengan tuala yang dibasahkan dengan air panas dan
biarkan ia selama 10 minit pada muka. Buka kedua-dua kain dan gunakan
tuala kasar untuk menggosok kulit dengan lembut mengikut gerakan ke
atas. Ia membantu menanggalkan sel mati dan membuatkan kulit kelihatan
lebih muda dan berseri.
Faedah penggunaan cuka epal turut dirasai melalui penggunaan secara
luaran, terutama jika digunakan pada rambut. Ia membantu menjadikan
rambut lebih bersinar dan merawat masalah kelemumur.
Rambut mempunyai kadar pH yang bersifat asid dan mempunyai tahap pH
ideal pada skala 4.5 hingga 5.5. Bilasan yang dicampurkan dengan cuka
epal akan membantu menyeimbangkan tahap pH rambut dan menyingkirkan
sisa yang terbentuk hasil penggunaan produk penggayaan dan syampu murah.
Bilasan juga akan menutup sisik kutikel dan melindungi setiap helai
rambut yang memantulkan cahaya menjadikan rambut lebih berseri, lembut
dan senang untuk diurus.
Caranya, sediakan air bilasan rambut dengan memasukkan 75 mililiter
cuka epal ke dalam satu liter air. Gunakan air bilasan ini setiap kali
selesai mencuci rambut iaitu sebelum melakukan bilasan terakhir. Biarkan
ia seketika untuk lebih perapian sebelum rambut dibilas bersih.
Produk penjagaan rambut semula jadi ini boleh digunakan satu atau
dua kali seminggu atau sekerap yang mungkin. Jangan risaukan bau cuka
setiap kali selepas membuat bilasan kerana ia akan hilang sebaik rambut
kering.
Cuka epal terbaik diperbuat daripada epal asli yang ditanam secara
organik kerana ia tidak memiliki bahan kimia dan pengawet, sebaliknya
mengandungi ‘ibu cuka’ dan tidak menjalani proses pempasturan.
Ibu cuka adalah bahan semula jadi berbentuk agar-agar yang terhasil
sewaktu proses penapaian. Jenama terkemuka, Bragg mengeluarkan cuka epal
organik dan tidak ditapis, dipanaskan mahupun dipastur.
Ia diperbuat daripada epal yang dibesarkan secara organik dan
dihancurkan kemudian dibiarkan matang di dalam tong kayu bagi
meningkatkan kualiti penapaian semula jadinya.-mymetro