Kita sudah terbiasa mengupas
kulit epal sebelum menjadikan buah ini sebagai pencuci mulut kerana
alasannya sukar dicerna atau kerana kulitnya tebal dan liat.
Kulit epal sebenarnya mengandungi separuh
nutrien daripada isi buah ini. Berikut beberapa sebab mengapa kita disarankan agar jangan mengupas kulit epal
sebelum dimakan kerana khasiatnya yang banyak pada kulit epal;
Kulit epal kaya serat
Sebiji epal berukuran sedang mengandungi 4.4 gram serat. Namun jika dimakan tanpa kulit, anda hanya mendapatkan 2.1 gram serat, kurang dari jumlah harian yang disarankan iaitu 3 gram.
Sebiji epal berukuran sedang mengandungi 4.4 gram serat. Namun jika dimakan tanpa kulit, anda hanya mendapatkan 2.1 gram serat, kurang dari jumlah harian yang disarankan iaitu 3 gram.
Kulit epal kaya vitamin
Makan
sebiji epal berserta
kulitnya memberi anda 8.4 miligram vitamin C dan 98 IU vitamin A.
Sedangkan jika kulitnya dikupas, epal hanya akan mengandungi 6.4
miligram
vitamin C dan 61 IU vitamin A. Sementara, keperluan vitamin C harian
yang disarankankan adalah sekitar 75 mg untuk wanita dan 90 mg untuk
lelaki yang tidak merokok, serta 110mg untuk lelaki perokok.
Kulit epal mengurangkan masalah pernafasan
Kandungan antioksidan jenis quercetin pada kulit epall, terbukti baik untuk kesihatan paru-paru. Hasil kajian, mereka yang rutin makan lima biji atau lebih epal seminggu, memiliki fungsi pernafasan yang lebih baik.
Zat quercetin juga melindungi memori anda. Antioksidan ini
membantu melawan kerosakan jaringan pada otak yang berkait dengan penyakit
Alzheimer dan masalah degeneratif lainnya, menurut satu kajian pada
2004.
Makan epal dengan kulitnya membantu mencegah penyakit kanser
Satu kajian dari Cornell University pada tahun 2007 menunjukkan, zat
triterpenoid dalam kulit epal membantu menghalang pertumbuhan sel-sel
kanser usus dan sel-sel kanser payudara.
Kulit epal juga mengandungi asid ursolat yang meningkatkan fungsi otot dalam membakar kalori serta menurunkan risiko obesiti, menurut kajian tahun 2012
via:suara merdeka